15 maart, de grote dag.

Maandag ochtend 11:00 uur telefoon:

“Goedemorgen mevrouw Pruimboom, U spreekt met… van gemeente Lelystad. U heeft zich opgegeven als reserve stembureau lid, bent u woensdag nog beschikbaar?”

“Ehm ja zeker, dat moet wel lukken, wat is de bedoeling?”

“Een van de stembureau leden moest afzeggen, en hiervoor zoeken wij vervanging, kunt u om 7:00 uur aanwezig zijn? En is het mogelijk dat u na het sluiten van de stembus nog blijft om te tellen?”

“Ja dat moet ook wel lukken, het zal een lange dag worden, maar dat overleef ik wel, waar mag ik me melden?”

En voor je het weet krijg je mail met instructies voor die dag en gaat woensdag ochtend om 5:45 uur de wekker… Om 7 uur was ik aanwezig op de basisschool waar ik de hele dag mocht zitten met 3 anderen.

Ik moet zeggen ik heb een hele gezellige dag gehad, ben een ervaring rijker en heb veel mensen voorbij zien komen. Wat mij vooral opviel was, dat er veel net 18 jarigen voor het eerst kwamen stemmen, maar dat er ook veel mensen kwamen stemmen die nog nooit eerder hadden gestemd.

De sfeer was heel gemoedelijk, we mochten het niet over stemkeuzes hebben want dan beïnvloed je mensen, maar we hebben leuke gesprekken gehad en lol, er waren dan ook maar 3 mensen die wat mopperig waren doordat ze niet konden stemmen, maar dat is te overzien als je tussen 7:30 uur en 21:00 uur zit en ruim 1100 mensen voorbij ziet komen toch?!

In de middag kwam burgemeester Ina Adema nog even langs en die heeft maar meteen een foto gemaakt om op Twitter te plaatsen, nou heb ik geen Twitter maar wel de foto.

Om 21:00 uur was het dan zover… We kregen versterking van 5 andere mensen die kwamen helpen met tellen. De bussen mochten opgemaakt worden en de grote lappen papier (krant genoemd door enkelen) konden opengevouwen worden en gesorteerd worden. Pfffffffff wat een werk, ze mogen die lijsten wat mij betreft stukken korter maken, waarom staan er in hemelsnaam 50 namen voor 1 partij op de lijst???? Nee digitaal is dan helemaal makkelijk, maar goed we gingen aan de slag.

Natuurlijk gebeurde het dat we wat stemmen “kwijt” waren, maar na hertellen en controleren kwamen ze weer boven water, het was uiteindelijk 00:30 uur dat we klaar waren, nog even snel de boel opruimen en dan naar huis.

En dan is het in eens 1 uur in de nacht………

Thuis nog even bijkomen om die biljetten uit mijn hoofd te krijgen en dan hup naar bed. Gelukkig was Patrick vandaag vrij en kon ik uitslapen, waar ik dan ook dankbaar gebruik van heb gemaakt.

Ik ben een ervaring rijker, ondanks een hele lange dag, maar ik heb het naar mijn zin gehad.

Deel dit bericht op

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij!

Nieuwsbrief ontvangen?