Wat natuurlijk lijkt, maar niet altijd natuurlijk voelt.

Vier jij Halloween?

De feestdagen staan weer voor de deur, oh ja Halloween is er natuurlijk al. Daar werd ik gisteren nog mee geconfronteerd.  Ik ging even gezellig met Joshua de stad in een boodschapje doen, het eerste wat ik zag was de “halloweenkermis”, op zich niks bijzonders, de kermis die de naam halloweenkermis draagt. Vervolgens zagen we een zwarte koets met een meneer geheel in het zwart gekleed, het was de begrafenis ondernemer alleen dan geschminkt op zijn “halloweens”. Nog voordat we van onze fiets konden stappen, kwamen er 2 meiden langs lopen, ook geschminkt als…. tja als wat eigenlijk, ik weet het nog steeds niet. Het geeft mij de kriebels, het laat het duister in deze wereld zien.

Toch zijn er genoeg mensen, die naar halloweenfeesten gaan, die hun kinderen schminken en mee laten doen met het, in hun ogen, “verkleedfeestje”, men ziet er geen kwaad in maar plezier en lol.

Nu kan ik me dit ook wel voorstellen. Ik kom uit een ongelovig nest, vond “IT” van Stephen King geweldig om te lezen maar de film toch wel errug spannend. Ook heb ik ooit eens met een ouija bord gespeeld, geesten opgeroepen.

Ondanks dat in mijn jongere jaren Halloween niet zo bekend was, kan ik me de spanning en gezelligheid van de feesten voorstellen. En als je niet gelooft in licht – duister, God – duivel, begrijp ik ook dat je dit als een leuk uitje ziet, een pretpark bezoeken en lol hebben, elkaar laten schrikken, kijken wie er het mooiste geschminkt is, wie het meest realistische beeld neer kan zetten. Als je er zo over denkt is het natuurlijk super en zie je er geen kwaad in. Maar is dat nou eigenlijk wel zo?

Sinds enkele jaren krijg ik de kriebels van Halloween, en eigenlijk wist ik niet waarom, dus ben ik op onderzoek uitgegaan.

Wikipedia zegt:

De naam “Halloween” is afgeleid van Hallow-e’en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november.[1] In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was dan binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, dat ook het Ierse woord is geworden voor de maand november).

Samhain was ook nog om een andere reden zeer bijzonder. Op het eiland Groot-Brittannië werd Halloween vooral door de Kelten gevierd, die geloofden dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terugkwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deuren. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Toen de Romeinen Groot-Brittannië binnenvielen, vermengden ze de Keltische traditie met hun eigen tradities, die eind oktober natuurlijk de viering van de oogst betroffen en ook het eren van de doden.

In de 9e eeuw stak een Europees christelijk gebruik de zee over en vermengde zich met het halloweenfeest. Op Allerzielen (2 november) gingen in lompen gehulde christenen in de dorpen rond en bedelden om zielencake (brood met krenten). Voor elk brood beloofden ze een gebed te zeggen voor de dode verwanten van de schenker, om op die manier zijn bevrijding uit de tijdelijke straffen van het vagevuur te versnellen en zodoende zijn opname in de hemel te bespoedigen. De trick-or-treattocht vindt wellicht daar zijn oorsprong.

—————————————————————————————————————————————————-

www.isgeschiedenis.nl zegt:

De naam Halloween werd voor het eerst gebruikt in het 16e eeuwse Schotland. Halloween is een verbastering van All Hallows’ Even, de avond voor Allerheiligen. De naam werd dus pas zo’n 400 jaar geleden voor het eerst gebruikt, maar de oorsprong van Halloween dateert terug tot rond het begin van de christelijke jaartelling.

Samhain
Halloween is voortgekomen uit het Keltische feest Samhain. De Kelten in Ierland en Groot-Brittannië vierden dit feest op 31 oktober op de Keltische variant van oudejaarsdag. Op 1 november eindigde het oogstseizoen en begon de winter, en daarmee het nieuwe jaar. Met de oogst in de graanschuur en het vee in de stal was het tijd voor een feest. Om het einde van het jaar te vieren staken de Kelten grote vreugdevuren aan en voerden zij verschillende rituelen uit, waarbij waarschijnlijk mensen werden geofferd.

Zielen van de overledenen
Naast dit oogstfeest geloofden de Kelten ook dat op Samhain de ‘deur’ naar de onderwereld een klein stukje openstond, waardoor het voor de zielen van de doden, en andere wezens zoals feeën, mogelijk was om naar onze wereld te komen. Om deze zielen te eren werden grote feestmalen gegeven, waarbij plekken vrij werden gehouden voor de overledenen. Naast de zielen van de overledenen konden op deze dag ook slechte wezens als demonen door de deur komen, waar de Kelten zich tegen moesten beschermen door deze slechte wezens af te schrikken. Hier komt waarschijnlijk de traditie vandaan dat mensen zich verkleden op Halloween.

Christelijke invloeden op Halloween
Het feest van Samhain mengde zich in de 9e eeuw na de komst van zendelingen in Ierland en Groot-Brittannië met het christelijke Allerheiligen. Allerheiligen was in 609 ingevoerd door paus Bonifatius IV om alle christelijke heiligen te eren. Het feest werd eerst op 13 mei gevierd, maar deze datum werd in 835 door paus Gregorius IV veranderd naar 1 november. Allerheiligen wordt op 2 november gevolgd door Allerzielen, waarop de overledenen worden herdacht. Dit droeg verder bij aan de connectie van Halloween met de doden en het ´enge´ imago dat de feestdag heeft

—————————————————————————————————————————————————-

Willem Wever:

  1. De kleuren van Halloween zijn oranje en zwart. De kleur oranje staat voor pompoenen en herfst en zwart staat voor dood en duisternis.
  2. Met Halloween werden verschillende gebeurtenissen gevierd. De boze geesten werden verjaagd. De doden werden herdacht. En het was een paar duizend jaar geleden de oudejaarsdag van Kelten. Kelten zijn stammen die voor het begin van onze jaartelling hebben geleefd.
  3. Een Halloweenpompoen heet Jack-o’-Lanters. Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van deze naam. Het bekendste verhaal gaat over een smid, Jack. Hij had een duivel gevangen in een boom en daar een kruisteken op de stam getekend, hierdoor kon de duivel nooit meer weg. Jack mocht daarom de hemel en hel niet meer in. Hij moest zelf een weg vinden en creëerde hiervoor zijn eigen lantaarn. Dit is natuurlijk ook de functie van de lichtgevende pompoenen. Vandaar de naam Jack-o’-Lanters. Het is in de taal die toen gesproken werd, de Keltische taal.
  4. Het verkleden in witte kleden met zwart geschminkte gezichten deden de mensen vroeger om de boze geesten te verjagen. Later gingen de mensen zich op meer manieren verkleden, dit deden ze zodat de boze geesten hen niet zouden herkennen.
  5. Het woord ‘Halloween’ betekent ‘Aller Heiligen avond’.
  6. ‘Trick-or-Treat’ is een Halloween spelletje. Kinderen gaan langs de deuren en als ze zeggen ‘Trick or treat!’ willen ze snoep. Waar het vandaan komt is niet helemaal duidelijk.

—————————————————————————————————————————————————-

Dit zijn zo even 3 sites die informatie geven op de 1e pagina van Google als je intikt Halloween.

Halloween, een feest wat met doden, geesten en andere donkere dingen te maken heeft, in ieder geval geen licht in te bekennen.

Je leest dat het christendom, God en de hemel ook genoemd worden, maar als bij verhalen, niet als oorsprong of reden. Bedenksels van mensen, feesten die niet in de bijbel genoemd worden. En daar ligt nou juist het verschil. Is het van God, staat het in de bijbel, of hebben mensen zelf een ritueel bedacht?

Wat maakt nou dat jij Halloween leuk vind? aan mee doet? heb je ook maar enigszins het idee dat het kwaad kan in je onderbewuste? in je denken? Dat het je kinderen kan schaden als ze op jonge leeftijd al dit soort beelden zien?

Of wil je proberen te begrijpen dat we dit soort feesten niet nodig hebben om lol te hebben? Dat als je je verdiept in wie God is, wat het licht is, je samen met God de mogelijkheid hebt om dierbare overledenen terug te zien en dan voor eeuwig? Daar kan geen avond of ouja bord of wat dan ook tegen op.

Durf jij gek te doen? en in plaats van een avondje te griezelen een avondje te besteden aan waarheid, licht en liefde, je niet hoeven te verstoppen achter een masker maar gewoon jezelf te zijn?

9 thoughts on “Vier jij Halloween?”

  1. Hoi Natasja, dank voor alle info rondom dit gruwelijke ‘feest’. Het valt me op dat je vooral dingen benoemt en niet zozeer waarschuwt. Denk dat het laatste ook mag. Het doet kwaad, het zet de poort van je hart open voor de boze machten. Dat doe je ook doir met een ouija bord te ‘spelen’. Weet je dat dat niet kan, ‘spelen’? Ook al doe je zoiets voor de grap of zomaar, dan toch geef je de boze plaals. Levensgevaarlijk dus!

    1. Natasja Pruimboom

      Hoi Anja,

      Graag gedaan. Klopt, ik vind benoemen en zelf nadenken belangrijk. Bij waarschuwen gaan mensen vaak meteen in de contramine en ik wil het gesprek graag open houden. Mensen moeten zelf gaan beseffen wat het met ze doet en wat de consequenties kunnen zijn. Maar het doet meer kwaad dan men denkt inderdaad. Dat spelen met dat ouija bord is in mijn jonge jaren geweest, voor ik tot geloof kwam en nog totaal geen besef had van. Vandaar ook een stukje daarover in mijn blog. Toen was het leuk, uitproberen, nu besef ik heel goed wat het met je doet en wat de gevolgen daarvan zijn.

      liefs Natasja

  2. Interessant die achtergronden. Maar ik heb ook een soort allergie bij dit feest. Vind het flirten met de dood. En daar is toch niks leuks aan? Maar als de kinderen aan de deur komen geef ik wel iets lekkers. Dubbel he…Die kinderen weten niet beter en een christelijk traktaatje gaat er vast niet in.

    1. Natasja Pruimboom

      Je omschrijft het mooi Anne, flirten met de dood…
      Hier komen de kinderen alleen met 11 november aan de deur, afgelopen jaren hebben we daar niks mee gedaan. Maar ben er wel over aan het nadenken wat we kunnen doen.
      Het is zo dubbel, het is niet iets wat in de bijbel staat en er staat ook, word niet gelijkvormig aan deze wereld, moet je er dan überhaupt wel wat mee?!

      1. Hier in Duitsland komen de kinderen op Halloween aan de deur. Ik woon hier net. Mijn man zei dat we ook gewoon niet open kunnen doen. Men kan echter zien dat we thuis zijn…Ik moet er niks mee en heb er niks mee maar het zijn kinderen. Ik heb besloten om ze niet te negeren. Iedereen is hier al zo op zichzelf… niks aan. Ik wil voor de kinderen een bekend gezicht in de straat worden. Dan is contact in toekomst makkelijker en met ouders eventueel ook.

        1. Natasja Pruimboom

          Hoi Anne,

          Mijn schoonzusje en zwager wonen ook in Duitsland, grappig.
          Ik moet zeggen dat wij tot ca. 3 jaar geleden nog mee deden met Sint maarten, toen was Halloween nog niet zo in. Maar doordat halloween zo’n vaart neemt, ik veel reclame zag werd ik aan het denken gezet. Het besef begint dan te komen, een besef wat ik al een paar jaar ook met de feestdagen heb, en de vraag “Hoe zit het nu eigenlijk vanuit God’s oogpunt gezien, met de feestdagen” ben ik al een tijdje aan het uitpluizen.

          Ik vind het mooi om te lezen dat je een bekend gezicht wil worden, dankbaar en heel hard nodig. Misschien kan je toch iets van een traktaatje met een leuke tekst uitdelen, ik zag op google leuke ideeën staan.

          God’s zegen voor jou en jullie wijk.

          Liefs natasja

Leave a Comment

Scroll to Top