Ben jij een “loedermoeder”?

Van de week zag ik op tv een stukje over #Loedermoeders meteen maar even hun site opgezocht om te neuzen.

Geweldig, geen mooie plaatjes die perfectie uitstralen, nee gewoon de keiharde werkelijkheid in menig huishouden. En tuurlijk de één heeft zijn huis spik en span op orde, ik noem het altijd maar de “Jan de Bouvrie” plaatjes, en bij de ander is het een rommeltje.  De “loedermoeders” willen dan ook laten zien dat het perfecte plaatje niet bij iedereen in huis werkt.

Van huis uit ben ik een rommelkont, maar in de loop der jaren merk ik wel dat de zin “Less is more” daadwerkelijk opgaat, zo ook in het huis.  Met 4 kinderen, een hond en een kat is er altijd wel iets wat opgeruimd of schoongemaakt moet worden. Heb ik daar altijd zin in? Nee, zo simpel is dat.

Tot eind vorig jaar werkte ik nog, al die jaren was ik werkende mama, oftewel naast het werken had ik ook nog een huishouden. Er werd wel eens tegen mij gezegd/gevraagd Hoe doe je dat toch? maar ik deed het gewoon, geen idee hoe.. Maar ik dacht er wel na over deze vraag, wat voor antwoord kan ik nou geven? maar ik bleef hangen bij: Tja je groeit er in mee…

Toch was ik er ook minder bewust mee bezig in die tijd, ik werkte in wisseldiensten, dus had al een hele andere structuur in huis dan in de meest gezinnen. Ben een tijdje alleen geweest met de kids omdat ik gescheiden was, dus ja dan moet je ook gewoon door. Al had ik een hele lieve gastouder die de was nog wel eens voor me opvouwde en opruimde.

Mijn kinderen leren dat zij wekelijks hun kamer goed opruimen en stofzuigen, naast dat ze gewoon iedere ochtend even hun bed netjes leggen en spullen van de grond weg halen. Vinden ze dit leuk, Nee, maar ja het hoort er gewoon bij. We leven niet in een zwijnenstal roep ik nog wel eens en de muizen houd ik ook graag buiten de deur.

In de maand december heb ik Facebook aan de kant geschoven, dit scheelde mij enorm in mijn tijd, werd niet meer afgeleid en ik kon me op andere dingen kon focussen met als gevolg dat er steeds minder spullen in huis staan. Spullen die ik eigenlijk gewoon nooit gebruik en alleen maar in de weg staan. Betekend dat dat hier hier netjes is? tja, wat versta je onder netjes…..  Het scheelt in ieder geval een hoop rommel waarvan je eigenlijk niet weet wat je er mee moet, het oogt rustiger in huis en dat geeft rust in je hoofd.

Online zijn genoeg tools te vinden om je te helpen om het huishouden op orde te krijgen, zelf heb ik jaren terug een tijdje de agenda en kalender van plan point gebruikt, gewoon als opzetje om het huishouden in structuur te krijgen. Ik vond het vooral handig omdat ze bij mij nog klein waren toen der tijd, het gaf mij houvast, nu loopt het zoals het loopt en maak ik soms gewoon nog een lijstje. Ik heb op mijn pinterest een aantal planners verzameld, kijk gerust eens rond. Voor ieder is er wat te vinden, nu nog de energie en zin om het uit te voeren…

Maar waar het mij vooral om gaat is dit; overal zien we leuke, gezellig plaatjes, neem nou de kerstperiode als voorbeeld. Ik ergerde me gewoon aan alle mooi gedekte tafels op de plaatjes, de dames die in gala jurkjes de kerstboom versieren, kinderen die zonder vlekken aan het eten waren. Nee wees jezelf, doe waar je je zelf lekker bij voelt en ga vooral niet vergelijken met die leuke gezellige mooie plaatjes die je in alle tijdschriften voorbij ziet komen. Laat dat niet je standaard zijn waar je je aan op wilt trekken, vertrouw op je eigen kunnen. Ook jij bent een vrouw, en vrouwen hebben nou eenmaal de gave om te organiseren, te plannen en ook om schoon te maken en kinderen te verzorgen..

Dus schroom niet, wees jezelf en ik zou bijna zeggen : wees een “loedermoeder”, op je eigen manier. Ik ga in ieder geval nu mijn badkamer even uitsoppen.

Deel dit bericht op

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij!

Nieuwsbrief ontvangen?