Budget, boodschappen en creativiteit

Een tijdje geleden las ik het blog van Lisette van Kiwi & zo, over gezonde boodschappen doen bij de aldi.
Op dat moment besefte ik me dat ik het eigenlijk wel heel erg goed heb hier in de stad. Zo veel keuze vrijheid in waar je boodschappen doet, inclusief boeren, natuurwinkels enz.
Naar aanleiding van haar post, ben ik eens gaan nadenken over hoe ik mijn boodschappen nu doe, ruim een jaar nadat ik gezonder ben gaan eten. Lees E-nummers de deur uit, zo goed als suikervrij, zo min mogelijk gluten, geen melk en bijna geen kippeneiwit omdat onze dochter hier een allergie voor heeft.

Wij zijn een gezin met 4 kinderen, waarvan 1 op het moment niet thuis woont. Tot voor de zomervakantie werkte ik niet en leefden we van 1 salaris. Om rond te komen moest ik creatief zijn en nadenken voordat ik wat uitgaf, zo ook met eten en drinken.
Met opgroeiende tieners kan dat soms heel lastig zijn, want ze zitten in een fase van : “vind ik niet lekker”,  “moet dat?”, “Mam ik heb zin in….”
Maar dat liet de pret niet drukken.

De uitdaging was om met een budget van max. € 60 in de week rond  te komen. Van dit bedrag moest er eten en drinken gekocht worden, maar ook gespaard worden voor benzine, kleding, schoenen, kado’s.
Ondanks dat ik nu werk, en dus wat meer “ademruimte” heb, probeer ik het nog steeds vol te houden.

Hoe ik dat doe:
Op zaterdag middag probeer ik altijd even de markt op te gaan, er staat een groenteboer met €1 zakken. De ene week scoor ik wat en de andere week niet.

Nu had ik sperziebonen, paksoi en bietjes.

Op zondag worden bij ons meeste de folders bezorgd, deze spit ik dan altijd door.
Gewapend met een kopje thee, pen en papier ga ik zitten. Van de winkels waar ik geen folder van heb kijk ik op internet.
De aanbiedingen van groente, fruit en vlees schrijf ik dan op. Soms kan ik dan bij de ene winkel dingen wegstrepen omdat het bij de andere goedkoper is.  Omdat hier een aantal winkels bij elkaar zitten en 2 wat verder weg kijk ik altijd goed of het het wel waard is om er verder voor te rijden. Bij mooi weer stap ik op mijn fiets en toer de stad door, maar bij regen, stap ik in de auto en wil ik niet gemakzuchtig maar overal naar toe snorren want dan worden het nog dure boodschappen.

Op dinsdag achtend ga ik dan wederom naar de markt, naar mijn vaste groenteboer. Hij heeft vaak ook biologische producten liggen.

Eindelijk weer vijgen te koop.

Voor nog geen € 10 euro had ik spruiten, andijvie, broccoli, flespompoen, vijgen en limoenen.

Daarna nog even langs de Aldi voor sap, bananen, avocado’s, knijpfruitjes, en speltbrood.

En ook nog even langs de Boni voor de kaas á € 4 per stuk.
 Samengevat, voor nog geen €30 heb ik het grootste gedeelte van mijn boodschappen. 
Kokosolie haal ik vaak bij de jumbo voor € 5,50, al zag ik van de week bij de AH ook een flink schap gevuld met allerlei superfoods en 2 soorten kokosolie, maar dat moet ik nog even gaan onderzoeken.
Bij de Lidl, koop ik altijd ongebrande noten, vaak haal ik een aantal zakken als ze in de aanbieding zijn. De rijst- en amandelmelk koop ik bij de Dekamarkt á € 1,85 per liter. 
Het duurste in dit huishouden is het vlees. Zelf ben ik geen vleeseter en hoeft het voor mij niet zo, maar mijn man en kinderen willen toch wel graag een stukje vlees. Biologisch is voor ons niet altijd haalbaar, maar ik probeer wel te kijken naar wat er waar in zit. Helaas is dit voor mijn nog een leerpuntje, maar mede door de tip van Lisette, van het gehakt bij de Aldi, kom ik steeds meer betaalbaar vlees tegen.
Ik verheug me alweer op de folders van komende week.Deel dit bericht op

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij!

Nieuwsbrief ontvangen?