Wat natuurlijk lijkt, maar niet altijd natuurlijk voelt.

Kerst komt er weer aan, vele mensen hoor ik zeggen dat zij er zin in hebben, de kerstboom al aan het neerzetten zijn. Reclames komen voorbij met gezellige families die flinke tafels vol hebben met eten. Toch zijn er ook velen die met kerst geen boom neer zetten, geen cadeautjes onder de boom neer leggen. 

Bij ons thuis was het vroeger normaal dat er flink wat cadeau’s onder de kerstboom lagen. Mijn moeder had een kerststal die ze koesterde en die dus ook altijd onder de boom stond. Er werd niet gesproken over oorsprong of reden van kerst. 

De afgelopen jaren kreeg ik steeds meer het idee dat er iets niet klopte en ben ik op onderzoek uit gegaan. Onze kerstboom werd een witte kunstboom versierd met ballen of omgetoverd tot levensgrote sneeuwpop. Hierna werd er een zelfgemaakt houten boom (ontwerp van de praxis, heb er helaas geen foto meer van) neer gezet. Toch bleef het knagen en hebben we dit jaar dus geen boom staan. Ik ben nog steeds op zoektocht naar de oorsprong van kerst, maar weet zeker dat het geen feest is wat God ons gegeven heeft, zoals vele feesten die wij kennen.  Toch wil ik wat delen van mijn hersenspinsel over kerst. 

Als ik mensen hoor praten dan hoor ik ze zeggen dat kerst zo belangrijk is omdat dat de tijd is dat Jezus geboren is. Als dat niet was gebeurd dan waren wij niet gered. Het eerste wat ik dan denk is, maar gaat het dan niet om het sterven van Jezus? Dat is toch waardoor wij gered zijn? Ja tuurlijk is het handig dat Hij geboren is, want anders had Hij niet kunnen sterven, maar de nadruk ligt op zijn sterven en niet op het geboren worden. Maar goed, dat tot daar aan toe. God werd mens, door zijn zoon Jezus, Hij bracht een offer door zichzelf tot mens te maken, door het goede voorbeeld te geven en vervolgens zichzelf op te offeren, wetende dat wij mensen nooit net zo zullen gaan leven zoals Jezus deed. Hij “dompelde” zich onder in het menselijke leven, denken en gedrag, maar koos ervoor om Zijn vader trouw te zijn en Hem te blijven volgen, zich niet te laten verleiden door wie dan ook. Hij nam de tijd om te bidden, het woord te bestuderen en door te geven. Hij liet geen enkele gelegenheid voorbij gaan om zijn grootheid en goedheid te tonen aan de mensen. 

Ik werd er bij bepaald dat de keuze die toen gemaakt werd, eigenlijk ook de keuze is die wij maken als wij ons laten dopen. Wij kiezen er voor om op deze aarde, tussen de mensen te verblijven en God te volgen. Zijn licht zichtbaar te maken. Wat maakt dan dat wij niet net zo leven als Jezus? Dat wij blijven hangen bij het verhaal van een geboorte? Mensen naar de kerk willen krijgen om het evangelie te verspreiden? Jezus ging er op uit en nam ieder moment om over Zijn vader te praten. Hij vroeg niet of mensen naar de synagoge kwamen, nee Hij ging op pad en leefde zijn leven en deelde uit vanuit de bron die in Hem borrelde. 

Ik ben heel benieuwd naar wat jij doet met kerst, waar jij bij stil staat en waarom. 

Deel dit bericht op

4 thoughts on “De gedachte aan kerst….”

 1. Met kerst sta ik stil bij Gods liefde voor mij persoonlijk en voor de mensen. Dat Jezus vanuit Zijn heerlijkheid kwam en nog steeds komt in onze kwetsbaarheid. Eerste kerstdag gaan we vaak naar mijn schoonfamilie en 2e kerstdag naar mijn familie. Een tijdje terug hoorde ik een preek met de oproep: wie nodig jij uit met kerst? Om daarmee ook invulling te geven aan Gods liefde door juist ook met kerst om te zien naar een ander. Uiteraard is dat niet alleen met kerst belangrijk, maar het hele jaar. Ik merk ook wel dat doordat ik weet dat het Pasen is geweest, Kerst nog meer betekenis voor mij heeft gekregen.

  1. Natasja Pruimboom

   Hoi Johanneke,

   Het is inderdaad wat je zegt, niet alleen met kerst is het belangrijk, het is het hele jaar door belangrijk.
   Ik wens je hele fijne en gezellige dagen.

   Liefs natasja

 2. Voor mij voelt Kerst in december een beetje nep. Vooral omdat Zijn geboorte niet op die dag plaatsvond. Maar Zijn geboorte mag je het hele jaar herinneren. Ook in december. Ook op daarvoor vastgestelde dagen. En vooral niet loskoppelen van het kruis Zijn opstanding van de macht die Hij nu heeft en het feit dat Hij nu voor ons bidt en actief in ons leven bezig is door Zijn Geest.

  Laten we proberen om iedere dag Christus-feest te vieren. Hij is opgestaan. Hij leeft!

  1. Natasja Pruimboom

   Hoi Aritha,

   Herkenbaar hoor, het voelt voor mij ook nep. Jouw blog over de paralellen, vond ik ook erg mooi en heel herkenbaar, en dat komt hier weer terug.

   Liefs Natasja

Leave a Comment

Search
Scroll to Top