Wat natuurlijk lijkt, maar niet altijd natuurlijk voelt.

De gelijkenissen, Martin van Veelen (Recensie)

De gelijkenissen en andere beeldspraak in de Evangeliën, een boek geschreven door Martin van Veelen.

Toen ik de titel las, werd ik nieuwsgierig, zou het dan toch, eindelijk een duidelijk uitleg over die gelijkenissen die soms maar raar over komen als je ze leest. Dit zorgde ervoor dat ik Royal Jongbloed mailde met de vraag of ik een recensie mocht schrijven en dit mocht.  Vol verwachting klopte mijn hart toen ik met het boek op de bank ging zitten en begon te lezen.

Het is een fijn boek om in je handen te hebben, harde kaft, maar de inhoud vind ik toch belangrijker en die begon goed. 50 overdenkingen staan er genoemd in de inhoudsopgave.

Het zijn over het algemeen korte stukjes uitleg over een gelijkenis. Duidelijk geschreven waardoor het begrijpbaar is voor iedere lezer. De context van het bijbel verhaal, waar de gelijkenis in staat, word ook omschreven, voor mij toch wel een voorwaarde om uitleg te kunnen geven over een bijbel tekst.

Wat mij betreft had er nog meer verdieping mogen zijn in de uitleg, nog meer terug naar de oorspronkelijke woorden, en situaties in die tijd. Maar dat is mijn nieuwsgierige aard, en wie zegt dat er nog meer is?! Nee, ik  vond het een fijn boek om te lezen, heeft het mij in een aantal dingen verduidelijking en verdieping gegeven. Dit mede doordat er in de uitleg gebruik word gemaakt van gerelateerde bijbel teksten. Tevens is er ruimte gemaakt om achter in het boek een literatuurlijst op te nemen zodat de lezer zelf nog op onderzoek uit kan gaan, evenals een tekstregister van de gebruikte bijbel teksten en een “zaakregister”. Handig als je op een woord of onderwerp wilt zoeken in het boek.

Kortom, een fijn boek met veel mogelijkheden om zelf mee aan de slag te gaan en op onderzoek uit te gaan.

Te verkrijgen bij o.a. De FakkelBol.com.

Deel dit bericht op

3 thoughts on “De gelijkenissen, Martin van Veelen (Recensie)”

Leave a Comment

Search
Scroll to Top