Eerder vertelde ik hier al iets over wat er vooraf aan dopen gaat, wat er voor gedachten achter zit, toch ontdekte ik nog iets anders: De joodse bruiloft;
De joodse bruiloft kent een bepaalde gang van zaken, een ritueel zou je kunnen zeggen.
- De ouders gaan op zoek naar een geschikte bruid – bruidegom en als ze deze gevonden hebben, dan worden de 2 aan elkaar voorgesteld. Ondanks dat de ouders op zoek gaan, willen zij wel dat zoon en dochter elkaar ook zien als bruid en bruidegom en dat er dus wel uit liefde getrouwd gaat worden. Je kiest dus uiteindelijk zelf, heel bewust voor elkaar, het is geen moeten.
- Als je deze keuze gemaakt hebt word er een soort huwelijkscontract gemaakt en ondertekend, de “Ketubah”. Het is een soort belofte naar elkaar dat man en vrouw met elkaar zullen gaan trouwen.
- Tot aan het huwelijk zelf zien de bruid en bruidegom elkaar niet, en ondergaat de bruid de “Mikwe”, een reinigend bad, ze wast zich schoon, blijft rein tot aan haar huwelijk. Kan je je voorstellen dat je je toekomstige partner voorlopig niet ziet, maar wel alle verleidingen op je pad krijgt, andere leuke mannen/vrouwen, maar je hebt al een belofte gedaan….
- Op de trouwdag zelf, vasten de bruid en de bruidegom, een teken van tot inkeer komen, los komen van het lichamelijke.
- Voor de huwelijksplechtigheid word de bruid door de bruidegom gesluierd, hun huwelijksplechtigheid word gehouden onder een “Chuppah” een soort tent.
- Na de huwelijksvoltrekking word er gegeten en feest gevierd.
Als je kijkt naar al deze aspecten van de joodse bruiloft zie je hier dan iets bekends in?
- De vader, God, is op zoek gegaan naar een geschikte bruid, en de namen staan geschreven in het boek des levens. Wij worden op diverse manieren voorgesteld aan God en Jezus en mogen zelf kiezen of wij zijn bruid willen zijn.
- Als wij er voor kiezen om Zijn bruid te zijn, kiezen we er dus ook voor om ons aan de “Ketubah” te houden, dus om ons aan de regels te houden en te vertrouwen op de beloftes die gedaan worden, geschreven in de bijbel. De bijbels is eigenlijk een hele uitgebreide Ketubah.
- Ook wij zien onze bruidegom pas bij wederkomst, wij hebben dus ruime tijd om de Mikwe te ondergaan, om ons te reinigen en om verleidingen te weerstaan. Wij willen ons namelijk aan onze belofte houden en rein voor God staan straks.
- De trouwdag zelf is nog onbekend, maar vasten kunnen we natuurlijk met regelmaat doen. Vasten van voedsel, maar ook van internet, social media, TV, digitale spelletjes, noem maar op.
- De sluier zou betekenen dat de band dieper is dan het blote oog kan zien, een teken dat het uiterlijk er niet toe doet maar het innerlijk juist wel. Dat geldt voor God net zo, Hij kijkt niet naar ons uiterlijk maar naar ons hart.
- Jezus gaf tijdens het Pesach feest al aan dat hij niet meer van de wijn zou drinken, totdat we in het koninkrijk van Zijn Vader zullen zijn (Matteüs 26:29) en in Matteüs 22:1-14 en Lukas 14:15-24 word gesproken over het huwelijksmaal.
Kortom
- Wij worden voorgesteld en mogen zelf kiezen of we de bruid willen zijn
- Voorafgaand aan het huwelijk, beseffen we dat de bijbel onze bekrachtiging van het huwelijk is, dat er richtlijnen en beloftes in staan voor het komende huwelijk
- Wij laten ons dopen, reinigen en vanaf dat moment willen wij rein blijven tot dat onze bruidegom terug komt.
- Bij de terugkomst van Jezus gaan wij met Hem aan tafel.
Nu je dit weet, wil jij je dan laten dopen?