Wat natuurlijk lijkt, maar niet altijd natuurlijk voelt.

Met regelmaat laat ik de hond van mijn buren uit, Athos. Hij is een Newfoundlander, met een heel hoog knuffelgehalte door zijn glimmende gitzwarte vacht. Hij lijkt ook gewoon op een grote beer, met zoveel haren die om hem heen wapperen als hij aan de wandel is.

Tijdens een van onze wandelingen, zag ik in eens een tak met doornen onder zijn buik hangen. Door zijn lange haren, blijft er met regelmaat een blad of een tak in zijn vacht hangen, maar dit keer een met flinke doornen, ik vermoed van de sleedoornstruik die we onderweg tegenkomen. Bij het pakken van de tak, prikte ik mijzelf, door mijn handschoenen heen, aan een van de doornen en dit voelde niet fijn.

Op hetzelfde moment besefte ik dat Jezus zo´n doornenkroon op zijn hoofd heeft gehad, en die ene doorn deed mij al zeer, wat moet hij dan wel niet gevoeld hebben? Een kroon gemaakt van doornen, die vervolgens op je hoofd gedrukt word, en dan nog maar niet te praten over alles wat hij voor die tijd en na die tijd heeft moeten doorstaan. En dan “zeur” ik soms over de “pijn” die ik heb door omstandigheden.
Ik weet dat ik mag “zeuren”, dat ik om genezing mag vragen als iemand ziek is, maar dat ik ook om wijsheid en inzicht mag vragen in de vraagstukken van mijn leven. Alles mag ik in gebed brengen bij God, bij Jezus.

Toch ging het ook door mijn hoofd heen dat het lijden en de vervolging die wij in ons leven kennen, eigenlijk in het niet verdwijnt als je nadenkt over die doornen op Zijn hoofd. Voelt het hetzelfde, Ja voor jouw idee misschien wel, daar kan ik niks van zeggen, maar voor mij was het weer een bevestiging van hoe makkelijk wij het eigenlijk hebben. Wij hoeven die zweepslagen, die doornen in ons hoofd, de spijkers in onze handen niet te voelen, wij mogen weten dat we die straf niet hoeven te ondergaan omdat Jezus dat voor ons heeft gedaan.

Wil dat zeggen dat wij geen verdriet en pijn ervaren?! Nee natuurlijk niet, die ervaren wij zeker wel, maar misschien in een ander perspectief als we nadenken over wat Jezus gevoeld moet hebben die dag.

Laat het je kracht geven, moed, inzicht en wijsheid om door te gaan. Het besef waarvoor je hier op deze aarde bent. Het besef dat je het dus niet alleen hoeft te doen, en dat er iemand is die jou kan helpen omdat Hij het al heeft mee gemaakt. Staat dit nog ver van je bed, pak dan je bijbel en ga lezen, zodat je Jezus leert kennen en gaat zien wat hij allemaal heeft doorstaan, zodat je ziet waar hij je kan helpen.

Het verhaal over de doornenkroon vind je in Matteüs 27:29, Markus 15:17 en Johannes 19:1-5

Deel dit bericht op

Leave a Comment

Search
Scroll to Top