Goed bedoelde adviezen. ?……


Soms krijg je ongevraagd advies van mensen.  Vaak is het goed bedoeld,  maar helaas worden daarbij ook veel gevoelens over het hoofd gezien.
Als mensen zijn we snel geneigd om klaar te staan voor anderen. Bij dit “klaar staan” hoort ook luisteren naar elkaar,  naar de leuke en minder leuke levenservaringen.  Een super eigenschap,  waar veel mensen ook dankbaar gebruik van maken, maar dat moeten we ook koesteren.  Het is mooi om elkaar te kunnen bemoedigen.  

Dit bemoedigen is soms alleen hetgeen wat mis gaat.
Het luisteren,  word reageren,  het reageren wordt advies geven en al snel ben je geen luisterend oor meer, maar wals je over iemand zijn gevoel heen en vertel je hoe het beter kan, of wat de oplossing is. 
Ik heb mij  zelf er ook met enige regelmaat schuldig aan gemaakt,  maar probeer hier de laatste tijd toch wat meer over na te denken.  Waarom,  omdat ik zelf ervaar hoe het voelt als iemand van luisteren naar adviseren gaat.
Een luisterend oor, geweldig,  maar blijf luisteren.  Als iemand wil weten wat jij als aanhoorder er van vindt,  dan vraagt de prater dat wel. Maar dan…. dan volgt vaak een rationeel antwoord,  soms ook een emotioneel antwoord. 
Vraag jezelf af of dit antwoord toegevoegde waarde heeft, en wees niet zeker van je zaak. Voor jou kan iets heel logisch zijn, met of zonder de bijbehorende emoties. Voor de tegenpartij kan het een “trap” na zijn. Een “trap” die onbedoeld is, die uit liefde gegeven word, maar op zo’n moment verkeerd over komt. 
En natuurlijk is het aan de prater om niet alles  negatief op te vatten. 
De praktijk leert alleen dat in emotie dingen vaak minder positief over komen dan bedoeld.
Vergeet ook niet dat je advies geeft op een incompleet verhaal,  want vaak liggen niet alle details op tafel.  Is er nog een andere kant van het verhaal. 
Laten we in liefde naar elkaar luisteren.  Met respect reageren.  Liever bemoedigen dan adviseren.  Eerder een luisterend oor zijn dan te oordelen.  Wees voorzichtig en opbouwend. 
Komt tijd komt raad. .. En misschien ben jij wel niet die raad 🙂

Deel dit bericht op

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij!

Nieuwsbrief ontvangen?