Leef je op deze wereld of toch ergens anders???

Afgelopen week speelde het heel erg door mijn hoofd, dat we als gelovigen heel veel “goed” praten.
Opmerkingen als:

  • “We leven nu en niet toen” 
  • “God heeft alles gemaakt, wetenschappers gegeven, dus het is goed” 
  • Het staat niet duidelijk in de bijbel
  • enz enz. 

Zo komt op het moment de reclame over donor zijn/worden met regelmaat voorbij. Ik heb jarenlang een donorcodicil gedragen, maar de laatste tijd rijst de vraag: Is dit goed of niet goed? Mogen wij donor organen aan nemen? Of gaan wij dan Gods plan voorbij?

Op Google vind je uiteenlopende antwoorden, maar vooral het antwoord dat men het eigenlijk niet weet omdat de bijbel er niet duidelijk over is.

Daarbij kon ik de vraag: Moeten we wel kerst vieren? niet loslaten.

Ik ben wat verder gaan lezen en concludeerde dat kerst een heidens feest is. Een viering die ooit is ingesteld, maar wel om te vieren dat Jezus is geboren. Een ieder weet dat Jezus niet in december is geboren maar in de zomer, men zegt september.

Afijn wat heeft dit te maken met goed praten, deze vragen zijn erg persoonlijk, maar ik merkte dat er veel antwoorden zijn die “goed gepraat” in mijn ogen zijn.

Waarom denk ik dat?

1. Omdat het in me op komt dat ik er over na moet denken.
2. De antwoorden die ik krijg vind ik “te gemakkelijk”.
3. Ik hoor vaak de reden: “omdat het zo is ingesteld in de kerk”.

kortom, ik krijg het idee dat men er niet dieper over na gedacht heeft. Begrijp me niet verkeerd, dit is een idee van mij, en geen conclusie o.d.

Nadat ik al een paar dagen met vragen in mijn hoofd zat, en zaterdag een hoogtepunt was werd ik met mijn Beth Moore studie “geconfronteerd” met het thema “Afgoderij”.
Tja mijn gebed voor het open slaan van het boek was: Heer laat mij weten wat de bedoeling is m.b.t. kerst!!!!….

Bijzonder, het was voor mij wel een bevestiging dat ik goed moest nadenken over wel of geen kerst vieren, en dan vooral het waarom hier van.

Na veel lezen, merk ik dat men kerst viert omdat het ter nagedachtenis is aan de Here Jezus zijn geboorte, dat men dit graag viert omdat dan het gesprek over zijn geboorte op gang komt en omdat het in de kerk gevierd word.

Zelf ben ik er nog niet over uit wat we hier gaan doen.

Ik ben me er alleen wel bewust van geworden, dat ik niet zomaar van alles wil gaan volgen omdat een “kerk” dit zegt. Ik ben van mening dat iedereen zelf dingen moet gaan onderzoeken in plaats van het maar “aannemen” wat er gezegd word door iemand die op de kansel staat.

We zijn allemaal mensen, gemaakt naar God’s evenbeeld, maar met allemaal een eigen gave en/of talent. Ieder doet dingen op zijn eigen manier, en deze manier is voor de een begrijpelijk en voor de ander niet. Laten we dit in waarde laten, ook als men iets doet wat totaal ander is dan dat we eigenlijk gewend zijn.

ps: De reden van dit nadenken komt omdat ik niet groot gebracht ben in een kerk, en dat ik daardoor met mijn denken – ideeën merk dat ik er vaak anders insteek dan de mensen die groot geworden zijn in een kerk. (niet negatief bedoeld hoor)

Deel dit bericht op

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij!

Nieuwsbrief ontvangen?