Natuurlijk geloven……

Toen ik begon met dit blog kwam ik op de titel “Natuurlijk leven in geloof”.
Dit had voor mij meerdere betekenissen. Ik wilde, vanwege mijn gezondheid, natuurlijker gaan leven, maar ook mijn geloof verdiepen.
Mijn schoonzusje had het boekje het genesis dieet, hierdoor werd de optelsom: Natuurlijk leven in geloof.

Hier begon ook mijn zoektocht.
De voeding die wij tegenwoordig op tafel zetten, is 9 van de 10 keer niet natuurlijk. Bijna alles is bewerkt, en mijn lichaam was hiertegen aan het protesteren. Tja en wat moet je dan.
Hormonen die van de leg zijn, darmen die niet meer goed functioneren, veel moe zijn en nog meer vage klachten. In eerste instantie niet te herleiden.
Dankzij een nieuwe huisarts kwam er toch wat boven water. Medisch gezien, had ik tekorten (vit. D en B12, magnesium) en een ontsteking in mijn maag, prikkelbare darmen, breuk in mijn middenrif, lactose intolerantie…
Tja, en dan ga je met een potje pillen de deur uit.

Dit was wat ik absoluut niet wilde, geen pillen meer.
In mijn zoektocht heb ik veel geleerd.
Het resultaat, geen pillen meer…. Dat wil niet zeggen dat ik nergens geen last meer van heb. Tuurlijk zijn mijn darmen het soms niet met me eens, maar pijn heb ik niet meer.

Als we terug gaan naar “het begin” zijn de zaden en pitten aan ons gegeven, hier maakte ik een start mee. Ongebrande noten. Wekelijks stond ik op de markt om een zakje noten te halen. Nu een jaar later red ik het niet meer met een zakje, en sla ik wat groter in. Ieder dag eet ik wel een handje noten, daarnaast worden er taartbodems van gemaakt, ben ik tot ontdekking gekomen dat je van cashews lekker cheese cake kan maken en ook maak ik van noten meel om mee te bakken.
Melk is verdwenen uit mijn koelkast, tot overmaat van manlief, voor hem haal ik nog wel eens een pak melk. Als vervanging gebruik ik amandelmelk, kokosmelk, rijstmelk en water. De ene keer koop ik het kant en klaar en de andere keer sta ik in de keuken te rommelen en maak ik het zelf. 
Vervolgens verdween ook de meel uit mijn kasten. Deze werden vervangen voor amandelmeel, spelt, boekweit, havermout, en noten. Ook brood word hier (bijna) niet meer gekocht.
Nu favoriet, is een snel gemaakt speltbroodje.
Hoe simpel kan een broodje zijn ..
Neem een kopje water, doe hier 2 kopjes speltmeel doorheen. een beetje olie toevoegen. Vervolgens kan je er naar smaak, zout, kruiden enz. aan toe voegen. Maak een bal. Verdeel deze in 4 kleinere ballen. Druk ze wat plat en bak ze in de koekenpan om en om. Om het broodje nog wat platter te krijgen kan je het plat drukken met je spaan. 
Eet smakelijk..
Mijn ontbijt bestaat tegenwoordig uit havermout, geweld in heet water, beetje kokosmelk erbij. Daar voeg ik zelf dan nog wat smaakmakers aan toe; Kaneel, Maca, honing, noten, fruit, chia zaden… bedenk het maar.
Af en toe wil ik nog wel eens uitgebreid koken, maar over het algemeen zijn het de simpelste dingen die ik gewoon in de keukenkastjes heb staan, waar vervolgens altijd wel een voedzame maaltijd uit komt. 
Toen de kinderen hoorden dat ik geen suiker, meel, e-nummers enz. meer in huis wilde, stonden ze me raar aan te kijken.
“Maar mama, mag ik dan geen chocolade meer….. en mijn brownies dan……
Nee gewone chocolade komt er niet meer in (tenzij de opa’s en oma’s jullie verwennen) we doen het nu gewoon met pure cacao of carobe. De brownies hebben we een variant op gevonden: chocoladebrownie met fudge topping
Nadat ze deze geproefd hadden, vroegen ze “mam zit hier echt geen suiker in???” 
Ik ben nu bijna een jaar verder, voel me goed en een stuk gezonder. Door deze zoektocht ben ik begonnen met een opleiding tot voedingsdeskundige, deze hoop ik volgend jaar af te ronden.
En ja, geloven… dat doe ik nog steeds, vertrouwen, dat ben ik nog meer gaan doen. 
Gisteren las ik in Hebreeën 11: 
1 Het geloof nu is een vaste grond van de dingen die men hoopt, en een bewijs van de zaken die men niet ziet.
39 En deze allen hebben, hoewel zij door het geloof een goed getuigenis van God gekregen hebben, de vervulling van de belofte niet verkregen,
40 daar God met het oog op ons iets beters voorzien had, opdat zij zonder ons niet tot de volmaaktheid zouden komen.
Ik vond dit zo’n mooi stuk. Het gaf de basis van het geloof weer. Als wij niet vertrouwen, niet luisteren, dan kan God zijn werk niet doen. Zijn werk is ooit eens begonnen bij de 7 dagen. 7 dagen van schepping, van de dingen die goed voor ons zijn, die wij, ons lichaam, nodig heeft. Waar we van mogen genieten. 
Zo zijn we ook begonnen met een moestuin. Wat een werk, maar o zo leuk, ook voor de kinderen. Ondanks dat ik echt mijn frustratie heb gehad om er bijna niets op kwam, zie ik nu ook in dat dingen tijd nodig hebben. Dat het niet gaat wanneer het mij uitkomt. Als de grond niet goed is, groeit er ook niets.
Marcus 4:
Hij zei: 3 ‘Luister. Iemand ging eens naar zijn land om te zaaien. 4 Tijdens het zaaien viel een deel van het zaad op de weg, en de vogels kwamen en aten het op. 5 Een ander deel viel op rotsachtige grond, waar maar weinig aarde was, en het schoot meteen op omdat het niet diep in de grond kon doordringen; 6 en toen de zon opkwam verschroeide het jonge groen, en omdat het geen wortel had droogde het uit. 7 Weer ander zaad viel tussen de distels, en de distels schoten op en verstikten het en het bracht geen vrucht voort. 8 Maar er waren ook zaadjes die in goede grond vielen en wel vrucht voortbrachten: ze schoten op en groeiden en droegen vrucht. Sommige leverden het dertigvoudige op, andere het zestigvoudige en weer andere het honderdvoudige.’ 9 En hij zei: ‘Wie oren heeft om te horen, moet goed luisteren!’

Deel dit bericht op

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij!

Nieuwsbrief ontvangen?