Van oud naar nieuw….

Oud en nieuw is weer voorbij. . Gelukkig. ..
Ik ben eigenlijk geen oud en nieuw vierder,  kan gerust mijn bed in gaan en slapen net zoals alle andere dagen.

Toch merk ik om mij heen dat mensen toe leven naar kerst en oud en nieuw. Het gezellig samen zijn met familie en/of vrienden,  het samen eten, de cadeautjes of het samen komen met vrienden en vuurwerk afsteken waar je maanden voor gespaard hebt.

Ieder jaar weer, probeer ik te begrijpen waarom? Waarom zoveel cadeaus? waarom zoveel eten? en waarom zoveel geld uitgeven aan vuurwerk?. Ik begrijp het na al die jaren nog steeds niet en de 1e gedachte die vaak in mij op komt is: Het is zo tegenstrijdig, eerst klagen we erover dat we geen geld hebben en vervolgens geven we honderden euro’s uit aan cadeaus en eten dan wel vuurwerk.  …..

Als ik nu terug kijk naar mijn eigen leven, dan begrijp ik mijn waarom vragen en ook de antwoorden hierop, maar merk ik dat mijn kijk, mijn perspectief  is verandert op dit alles.
Voor mij is oudjaarsdag, net zo’n dag als alle andere dagen, gaan we wat later naar bed en staan we in de ochtend weer op.
Maar ik zie dat mensen elkaar bewust opzoeken en de tijd nemen om samen te komen, maar vind het jammer dat het alleen in deze periode van het jaar gebeurd. Waarom doen we dit niet vaker? Voor mij komt daar dan ook nog eens bij dat het herdenken van de geboorte van Jezus, de originele reden van kerst, iets is wat niet 1 x per jaar hoeft te gebeuren, maar  toch wel wat vaker.
(Nou was ik altijd al wat “allergisch” voor de “commerciële” feestdagen zoals vader- en moederdag enz. en riep ik thuis ook altijd dat ik op die dagen dus niks doe, maar het op de dagen doe dat het voor mij daadwerkelijk wat betekend.)
Toch kwamen wij vroeger ook gewoon met kerst samen en werden er 7 gangen diners gemaakt, vierden we oud en nieuw vierden met buren en vrienden.
Ja ik vind het  gezellig om samen te zijn, maar niet alleen om te eten, of om cadeaus te krijgen en te geven, nee er zit voor mij gewoon veel meer achter, het heeft een betekenis, een reden.

Dat wil overigens niet zeggen dat wij geen gezellige avond hebben gehad, en dat ik met oud en nieuw niet wakker was hoor. Dit jaar hebben wij oud en en nieuw als “compleet” gezin kunnen vieren met mijn schoonouders. De afgelopen jaren waren de meiden met oud en nieuw bij hun vader, maar dit keer waren ze thuis. Voor kerst hadden we lootjes getrokken en de cadeaus gisteren onder het genot van een hapje en drankje uitgepakt.

Onze jongste zoon, was al een paar dagen op van de spannening, want ja wie had zijn  lootje, wie had voor hem cadeaus gekocht? En mijn oudste dochter vond het mar raar dat er voor mij maar 2 cadeaus in de mand zaten en voor de rest 3 of meer, dit klopte niet in haar ogen.

Nee het was een waardevolle avond vol gesprekken, spelletjes, lol. Hapjes die door de kids klaar gemaakt waren, iets wat ze ieder jaar weer willen doen. Allemaal 1 koud en 1 warm hapje en dan overdag de keuken in met zijn allen, elkaar helpen of de keuken uitkijken dat maakt niet uit. De een kreeg cadeaus die op het lijstje geschreven waren en de ander kreeg cadeaus die niet gevraagd waren, maar allemaal even blij en dankbaar voor de voorpret en verassingen.

En nu, nu is het 1 januari 2017, heb ik mijn vragen nog steeds in mijn zak zitten maar ook de vraag aan mijzelf:
“Blijf ik in het verleden leven, en stil staan bij mijn vragen? of ga ik een andere kant op?

Mijn nieuwjaarswens voor een ieder is:
nieuwjaarswens

Deel dit bericht op

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij!

Nieuwsbrief ontvangen?