Rust, Regelmaat & Reinheid

Rust, Regelmaat & Reinheid.  Ken je de 3 R-en nog?

Toen mijn dochter 17 jaar geleden werd geboren was ik van de reinheid, alhoewel niet op de manier van alles met dettol schoonmaken hoor, er mocht best wat rommel liggen.
Rust kregen we iedere nacht, en regelmaat…. tja hoe kan je regelmaat hebben als je een onregelmatige baan hebt en alleenstaande moeder bent….

Met die regelmaat nam ik het niet zo nauw, ja ik paste me aan aan haar eet schema, maar had dan ook een heel makkelijk kind, wat overal kon slapen en drinken/eten.  Dus ik noemde het “onregelmatige regelmaat”.

Nu vele jaren later heb ik mijn onregelmatige “ikje” in moeten ruilen voor regelmaat en dit lukt mij niet altijd, en levert dus wel eens frustratie op.

Het “inruilen” begon zo’n 10 jaar geleden al geleidelijk, maar in de zomer van 2012 heb ik een bewuste keuze gemaakt door te stoppen met werken en voornamelijk om thuis te zijn voor onze 2e dochter, Délana.  Diep van binnen wist ik al geruime tijd dat er iets “anders” aan haar was dan bij de andere kinderen, en zij kreeg dan ook de diagnose PDD-Nos. Vanwege haar moest ik mijn impulsieve karaktertje een draai geven om rust te creëren. Dit ging niet zonder slag of stoot, want ja ze zeggen wel eens: “Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken” ook ik had met ingebakken gedrag / karakter te maken wat ik moest aanpassen.

Er kwamen picto’s in huis, en er moesten nog wat dingen veranderen waardoor het voor haar duidelijker werd, waardoor ze thuis de rust kon ervaren die ze hard nodig had als ze uit school kwam. De overstap van basis naar middelbare school was achteraf gezien veel te groot voor haar, dit heeft heel veel onrust binnen ons gezin veroorzaakt.  Deze onrust resulteerde erin dat zij niet meer thuis  woont maar in een gezinshuis in de buurt van Leeuwarden.  Een bewuste keuze waar ik heel blij mee ben, ondanks de moeilijke moment zie ik haar groeien, mis ik haar maar ben ik apetrots op mijn meisje, en dankbaar voor het gezin wat zichzelf hiervoor openstelt.

Maar goed, terug komen op de 3 R-en en de reden waardoor dit blog ontstond is dit verhaal:

De meiden kregen van ons een thermosbeker voor sinterklaas, en Joshua vond dat eigenlijk ook wel een leuk cadeau dus die wilde er ook 1. In mijn mail vond ik een leuke actie van een Lego adventskalender, dus het schoot meteen door mijn hoofd heen, dat dat een veel leuker cadeau was voor hem,  dus ik de kalender besteld.

Zaterdag kwam het binnen en Joshua mocht de post openmaken, en wat gebeurde er….. na een verbaasd gezicht kwamen er tranen tevoorschijn en tussendoor zei hij : “ik zou een beker krijgen, wat kan ik hier mee?” Ik was perplexed, en wilde eigenlijk vanuit mijn teleurstelling boos worden. Totdat er bij mij een kwartje viel…… Regelmaat…. ook Joshua kan niet zo goed tegen onregelmatigheden en zeker niet tegen dit soort verassingen. Ook hier moest mijn impulsieve ikje weer de kast in….

Na even met hem gezeten te hebben, kon ik uitleggen waarom hij dit gekregen had en waarom ik dit bedacht had. Toen was het weer goed, hij begreep het en was eigenlijk wel blij met zijn cadeau.

Tja die 3 R-en……

Lego
Van de lego dan toch maar een “kerst tafereel” maken.

Rust

Rust is nodig, even je hoofd leeg maken, alles op een rijtje zetten, de dag overdenken, stil zijn, bij God gaan zitten zoals Maria dat deed. Niet zoals Martha jezelf druk maken om eten, drinken, huishouden, werk en clubjes enz. Nee Rust met een hoofdletter R.

Het is goed om even stil te staan, te genieten van de dingen die op een dag gebeuren, dankbaar zijn voor kleine dingen in het leven. Zo was ik dankbaar voor een kaartje wat we gisteren in de bus ontvingen. Een kaartje als dank je wel, van een mevrouw die wij vorige week hielpen om de weg te vinden. Nooit verwacht dat dat zoveel betekende voor die mevrouw, dat we daarvoor zo’n bedankje zouden krijgen.

Een klein gebaar, maar zo waardevol.

Regelmaat

Soms moet je dingen van te voren plannen, moet je rekening houden met anderen.

Ik vind het fijn en belangrijk om rond 18:00 uur met zijn allen aan tafel te zitten, een moment om de dag door te nemen met het gezin.  Maar ook in de ochtend hebben wij “praktische” regelmaat qua douche tijden, want anders lopen we elkaar in de weg met als gevolg dat er iemand of te laat op zijn werk komt of te laat op school. Dan is er natuurlijk de regelmaat van tennisles en Bushcraft voor Joshua en turnen voor Dánisha. De schooltijden hangen op ons planbord welke ik iedere zondag opnieuw invul, zodat men weet wat er die week gaat gebeuren.

Regelmaat in mijn blog heb ik nog niet, maar vind ik voor nu ook even niet zo belangrijk, dat is meer een kwestie van “schrijven wat er in mijn hart komt” verhaal.

Reinheid

Hoe rein ben jij???

Naast de algemene dagelijkse verzorging is er ook een huis wat “rein” moet zijn.  Ook daar zit regelmaat in, in zeker zin, maar nu de kerstdozen te voorschijn komen kom ik op plekken die niet met regelmaat opgeruimd worden. Dus er word hier in huis meteen goed opgeruimd, met als voordeel dat het na een puinhoop, welke onrust geeft, weer netjes geordend is en er weer rust in mijn hoofd is.

Soms zeg ik wel eens, ik word ook autist…. maar ja heeft niet iedereen wat autistisch in zich…;-)

Daarnaast wil ik rein zijn in mijn denken, probeer ik dagelijks mijn bijbel te lezen, en mijn hoofd te vullen met God’s woord. Dit geeft mij rust en waarheid, in plaatst van de onrust die ik zelf veroorzaak en de onwaarheden die af en toe door mijn hoofd heen spoken. Denk aan jaloezie, je alleen voelen in je gevoel, je onbegrepen voelen en ga zo maar door.

Nee Reinheid betekend voor mij meer dan alleen maar schoon zijn…

Wat betekenen de 3 R-en voor jou?

Deel dit bericht op

1 gedachte op “Rust, Regelmaat & Reinheid”

  1. Nu in deze maand gaat alles anders weg regelmaat, kinderen lopen buiten met ijs en vuurwerk, weg reinheid, Rust dat woord ken ik niet 😉 Met ADD heb je nooit rust. Reinheid ontvang ik door dat God mij vergeeft en genadig is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij!

Nieuwsbrief ontvangen?