Wat schaamte allemaal wel niet doet?……..

Heb jij dat ook wel eens? dat je je schaamt voor iets wat je gedaan hebt? of vanwege je lichaam? voor je familie of vrienden? Schaamte brengt over het algemeen veel ellende met zich mee.

Schaamte begon al in het boek Genesis, waar Adam en Eva naakt waren, maar toen nog geen schaamte kende. Al vrij snel werden zij zich bewust van hun naaktheid en ontstond schaamte en schaamte werd angst.

Schaamte

Zie je het verband? schaamte…. angst….. hoe vaak heb jij hier mee te maken?

Psalmen 44:16 zegt:  De hele dag door kan ik aan niets anders denken. Ik schaam me verschrikkelijk….. Herken je dit?

(Ik heb nu zomaar even een bijbel tekst erbij gepakt, zonder de context erbij te nemen, puur om aan te geven dat dit herkenbaar is voor ons allemaal, toen en nu.)

Schaamte brengt een hoop teweeg, schaamte begint meestal met een klein iets, maar groeit in ons hoofd uit tot een enorme hoge drempel, berg, issue, die we eigenlijk met niemand durven te delen. De 1e stap zetten om te delen betekend dat je na gaat denken over wat een ander er van vind, met als gevolg dat ons beeld groter en groter word en vervolgens weg gestopt word omdat we er niet meer aan willen denken.

Toch is het vaak iets waar we met regelmaat mee geconfronteerd worden of we het nou leuk vinden of niet, het is een angel een splinter die we maar niet weg krijgen wat we ook maar proberen.  Voor degene die geloven in God is het net zo moeilijk als voor degene die niet geloven, alhoewel, misschien ook wel niet?!

Afgelopen jaren heb ik mij voor veel dingen geschaamd, durfde ik over veel dingen niet te praten, bang voor wat een ander er van zou vinden. Dit waren voornamelijk alledaagse dingen, dat is het gekke ervan. Het feit dat ik ooit seksueel misbruikt ben, gescheiden ben, kinderen heb van 3 papa’s daar kon ik makkelijk met iedereen over praten. Vaak waren het gesprekken waarbij ik anderen mocht bemoedigen, mocht steunen.  Maar dat ik mijn lichaam niet mooi genoeg vond, of dat ik mijn huis niet altijd netjes opgeruimd had vond ik moeilijker om over te praten, zelfs het feit dat ik geloof in God, levert nog wel eens strijd op.

Toch ben ik langzaam aan aan het leren, dat ik me niet hoef te schamen, mijn leven is nou eenmaal mijn leven, dat een van mijn dochter autistisch is met de nodige problematiek, die voor de buitenkant vaak niet zichtbaar is, is mijn leven. Dat zij niet meer thuis woont, maar gelukkig is bij gezinshuisouders, waar wij overigens heel dankbaar voor zijn, is nou eenmaal zo. Dat ze hiervoor in een hulpverleningsgroep heeft gewoond, hoor nou ook eenmaal bij haar leven. Ben ik blij met de situatie, NEE, zeker niet, het liefst had ik haar gewoon thuis, het huisje, boompje, beestje plaatje. Doet het mij pijn, JA absoluut, maar als ik haar zie, hoe zij gegroeid is met de hulp die zij krijgt, ben ik blij. Kan ik van haar genieten en haar ondersteunen op de manier zoals in mijn mogelijkheden liggen. Ze komt dan ook gewoon met haar vragen, is met regelmaat thuis en voelt zich helemaal op haar plekje. Waarom het zo gelopen is? geen idee, het zei zo, ik heb het hier al  eens beschreven.

Daarnaast heb ik nog 3 kinderen, allen met hun eigen eigenaardigheden, waar ik niet altijd blij mee ben. Al met al mag ik mezelf niet vergeten, ik doe ook dingen waarvan ik achteraf wel eens denk: “Was dat handig?” Nee, schaamte wil ik de deur uit hebben, samen met angst. Ik ben er klaar mee dat het een leven kan beheersen, onbewust of bewust. Wij kunnen het heft in eigen handen nemen en er wat aan doen, dat wil niet zeggen dat het “knippen met je vinger is” en vervolgens is alles anders, Nee je zal wel geduld moeten hebben en vertrouwen.

Hierin denk ik dat we als geliefd kind van God, een stapje voor hebben, de bijbel als steun hebben om te weten dat er altijd iemand is die je kan en mag vertrouwen, ongeacht hoe beschadigd je bent geraakt. Dat Hij je nooit in de steek laat, en niets gek vind, Hij is namelijk altijd bij je en weet dus ook alles al, oftewel, je mag naakt bij Hem komen, Hij zal niet lachen, Hij zal je juist helpen net zoals Hij ook meteen in Genesis 3:21 kleren maakte voor Adam en Eva, kleed Hij ook ons, zodat wij ons niet meer hoeven te schamen, maar vrij kunnen en mogen zijn in ons leven.

Ik hoop dat jij de kracht kan vinden om vrij te komen van schaamte, wil je meer weten of mijn zoektocht hierin, laat gerust een berichtje achter.

Deel dit bericht op

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg mij!

Nieuwsbrief ontvangen?