Wat natuurlijk lijkt, maar niet altijd natuurlijk voelt.

Wat vind jij van vernedering?

Heb jij je wel eens vernederd gevoelt? Heb je jezelf wel eens vernederd?

Filippenzen 2:5-8

Laat daarom die gezindheid in u zijn die ook in Christus Jezus was, Die, terwijl Hij in de gestalte van God was, het niet als roof beschouwd heeft aan God gelijk te zijn, maar Zichzelf ontledigd heeft door de gestalte van een slaaf aan te nemen en aan de mensen gelijk te worden. En in gedaante als een mens bevonden, heeft Hij Zichzelf vernederd en is gehoorzaam geworden, tot de dood, ja, tot de kruisdood.

Jezus heeft zichzelf vernederd…

Ik weet nog dat ik net in “aanraking” kwam met het geloof, en dat er verteld werd dat het de bedoeling is dat je op Jezus gaat lijken.. pfff dat is een hele klus dacht ik. Iedereen maar lief hebben, en dan ook nog jezelf vernederen! Een opdracht die nou niet heel er aantrekkelijk klinkt. Nee dan is mijn “eigen” leventje toch wel prettig geregeld, gewoon mijn ding doen en klaar.

Nu jaren later, zie ik het woord vernedering niet meer zo negatief. Het word wel in negatieve zin gebruikt en zeker ook misbruikt, maar ik denk dat daar nou juist het probleem ligt.

In het Van Dale woordenboek staat:

ver·ne·de·ren (vernederde, heeft vernederd)

met minachting behandelen; = krenken

Toch zijn er meerdere betekenissen aan het woord gegeven o.a.: 

  1.  Beledigen
  2. Ergeren
  3. Kastijden
  4. Kleineren
  5. Krenken
  6. Omlaaghalen
  7. Verachten
  8. Verlagen
  9. Verootmoedigen
  10. Vertrappen

In dit geval wil ik het houden op verlagen – verootmoedigen.

Geloven heeft zoveel aspecten, in het begin heb ik gezocht naar een antwoord op de vraag: Wie is Jezus nou eigenlijk? Ik bedoel, als ik op Hem moet gaan lijken dan is het wel handig om te weten wat Hij allemaal gedaan heeft, wat mijn voorbeeld is. Langzaam maar zeker kwam en kom ik er achter, dat op Hem lijken eigenlijk best fijn is en ja zeker, soms ook heel lastig, maar door mijn geloof in Hem, lukt het me steeds beter. En het is niet alleen geloof, het is ook vertrouwen.

Door te lezen in de bijbel, leer ik ook waar ik op mag vertrouwen, want ook dat is gewoon beschreven. Eigenlijk begint geloven met het lezen van de bijbel, het mooie vind ik alleen wel dat als je tijdens het lezen denkt “hoe dan?” je eigenlijk ook vaak antwoord krijgt en zo dus stapje voor stapje kennis maakt met God en Jezus.  Door te lezen en te ontdekken merk en leer je, dat je vernedering met andere ogen kan gaan bekijken en dat het eigenlijk hele mooie dingen kan brengen. Het leert je groeien en het geeft de kans om anderen te laten zien wat zij nou eigenlijk doen en veroorzaken met hun gedrag. Je bent een onbewuste spiegel, die mensen ooit eens aan het denken zet.

Maar vergeet niet, ook Jezus zocht af en toe een plekje op om alleen te zijn, om alles wat er gebeurd was de revue te laten passeren, om na te denken, om in gesprek te gaan met Zijn vader. Ook Hij heeft God gevraagd om dingen niet te laten gebeuren, maar besefte zich heel goed dat Hij een onderdeel is van een groter plaatje, een plaatje wat soms niet zo mooi is ingekleurd maar in zijn totaliteit erg mooi is. Kijk maar eens naar mozaïek patronen, kleine stukjes, scherven, die 1 geheel vormen…..

Vernederen is niet fijn, maar sta open voor verandering in je denken en open hiermee een verandering bij een ander.

Deel dit bericht op

1 thought on “Wat vind jij van vernedering?”

Leave a Comment

Search
Scroll to Top